
Barnstenen kralen
Wanneer? IJzertijd, 800-12 voor Chr.
Waar? Enter, Enterveen
Diameter: 2,7 cm, 3,9 cm en 4,5 cm
Rond 1935 werden in het veen onder een natuursteen op circa 20 cm diepte drie barnstenen kralen en vier bronzen voorwerpen aangetroffen. De voorwerpen zijn kennelijk in een ondiep kuiltje geplaatst, maar waarom weten we niet. Barnstenen kralen komen voor in de hele prehistorie. Omdat de bronzen voorwerpen uit de ijzertijd komen, gaan we er van uit dat ook de kralen uit deze periode komen.

Mantelspeld
Wanneer? Mantelspeld, midden tot late ijzertijd, 450-12 voor Chr.
Waar? Wierden, Huurner veld
Lengte: 10 cm
Deze mantelspel of fibula is in 1946 gevonden op 2 m diepte in het veen. Het is een bronzen fibula uit de zogeheten La Tѐne periode. De naaldhouder is omgeslagen en versierd met drie knobbels. De fibula is uit één draad getrokken en heeft ter weerszijden van het kopse einde van de beugel twee grote spiraalvormige windsels.

Potje
Wanneer? Vroege middeleeuwen, 450-750 na Chr.
Waar? Enter, Julianastraat
Hoogte: 7 cm
Dit potje is gevonden aan de westkant van Enter op de es nabij de Julianastraat. Het komt dan ook zeker uit het grafveld uit de Merovingische tijd dat daar gelegen heeft. Het gaat om klein potje, op de schouder versierd met drie omlopende lijnen waaronder een rij van 16 vlakjes. Het is handgemaakt en reducerend gebakken (het beperken van zuurstoftoevoer tijdens het bakproces), waardoor de kleur zwart is geworden.