
Pijlspits
Wanneer? Late steentijd, 2400-2000 voor Chr.
Waar? Staphorst, Hamingen, De Oude Stroom
Lengte: 2,1 cm
Dit vuurstenen pijlspitsje is gevonden op een akker. Het gaat om een pijlspitsje uit de Klokbekercultuur bestaand uit een baard (het middeldeel, de schachtdoorn) en twee vleugels (de weerhaken). De pijlspits werd geschacht op een stok en vooral als speer voor de jacht gebruikt. Er zijn echter ook voorbeelden bekend waarbij een speer gebruikt is om een tegenstander te doden.

Vier smeltkroezen
Wanneer? Late middeleeuwen, 12de tot 15de eeuw
Waar? Staphorst, Klaas Kloosterweg West
Hoogte: 10,2 cm, 10,3 cm, 10,5 cm en 5, 1 cm
Deze vier smeltkroezen zijn in 1957 gevonden op de Heidehoogte tijdens het afgraven van zand. Ze zijn gevonden op 30 cm diepte in een oude (klooster)put. De put heeft daarna nog dienst gedaan als waterput. Een smeltkroes is een soort beker waarin vaste stoffen werden verhit tot boven hun smeltpunt en werd gebruikt om verschillende stoffen, meestal metalen te vermengen. Het lijkt erop dat deze smeltkroezen nooit zijn gebruikt: ze zijn namelijk nog helemaal gaaf.

Vuursteen
Wanneer? Midden en late steentijd, 8000-2000 voor Chr.
Waar? Staphorst, De Garste
Lengte pijlpunten: variƫrend tussen 2 en 3 cm
In 1970 heeft een opgraving plaatsgevonden nabij de boerderij de Garste (vroeger Gaste), ten noorden van het gehucht Hamingen. Daar zijn meer dan 5000 stuks vuursteen gevonden, die laten zien dat gebied al vanaf de midden steentijd bewoond was. Er zijn onder andere verschillende pijlpunten gevonden.