
Knophamerbijl
Wanneer? Neolithicum, 2800-2400 voor Chr.
Waar? Dijkerhoek, Dijkermaten
Lengte: 11 cm
Aan de oude weg tussen Holten en Deventer is omstreeks 1956 in lemige grond bij het scheuren van grasland, deze knophamerbijl gevonden. De bijl bestaat uit een bijl met een steelgat (de hamerbijl), met een knop er boven op. De bijl wordt gerekend tot de Enkelgraf- of Standvoetbekercultuur, die onze contreien bevolkten tussen ongeveer 2800 en 2400 voor Chr. De bijl is van groenig vulkanisch gesteente, mogelijk diabaas.

Theepot
Wanneer? Nieuwe tijd, 19de eeuw
Waar? Rijssen, Oranjestraat
Hoogte: 13 cm
In maart 2013 heeft een amateurarcheoloog deze vroeg 19de-eeuwse theepot gevonden. De pottenbakker was Jan Hendrik Mentink. Hij vestigde zich in 1812 in Rijssen en was daarmee sinds lange tijd weer de eerste pottenbakker in Overijssel. Zoals duidelijk te zien is, is het in de pottenbakkersoven niet helemaal goed gegaan…

Siegburgkan
Wanneer? Late middeleeuwen, eind 14de– begin 15de eeuw
Waar? Holten, De Waardenborg
Hoogte: 32 cm
Aan de rand van het huidige Holten stond vroeger een kasteel: De Waardenborg. Het kasteel kwam in 1378 gereed, gebouwd in opdracht van de bisschop van Utrecht om zijn gebied in het oosten, het Oversticht, tegen invallen van de Geldersen te beschermen. Het is uiteindelijk gesloopt rond 1530. Deze Siegburgkan is gevonden tijdens een opgraving in 1972. Het is een mooie kan van ruim 30 cm hoog, versierd met vier appliques van een soort rozetten.