
Mantelspeld
Wat? Mantelspeld, Romeinse tijd, begin 4de eeuw
Waar? Heeten, Hordelman
Diameter: 2,3 cm
Deze mantel- of kledingspeld bestaat uit twee schijfvormige delen, die zijn ingelegd met dunne zilveren beslagplaatjes die aan de bovenzijde zijn verguld. In het bovenste deel is een barbaars uitziend kopje gegraveerd. De mantelspeld is gevonden bij een opgraving in 1994 in een waterput, die door middel van hout een datering gekregen heeft van 335/336 na Chr. De mantelspeld is dus ouder dan 335 na Chr.

Speerpunt
Wanneer? Late bronstijd, 1100-800 voor Chr.
Waar? Luttenberg, Brandweg
Lengte: 14,5 cm
Deze speerpunt is van brons en in 1966 gevonden door een boer bij werkzaamheden aan een sloot. Het gaat om een speerpunt met een kegelvormige schacht en ‘wilgbladvormige vleugels’ eraan. In de schacht zit een gat waarmee de speer vastgehecht kon worden. In een krantenartikel wordt gesproken van een speer met een lengte van ongeveer 20 cm. De speer is echter maar 14,5 cm. Zou er nog een deel van de houten steel in hebben gezeten?

Bronzen zwijntje
Wanneer? Romeinse tijd, 100-200 na Chr.
Waar? Heeten, De Telgen
Grootte: 5 cm
Dit bronzen beeldje van een everzwijn is tijdens archeologisch onderzoek in 2002 gevonden. Vergelijkbare vondsten in Oost Nederland, of eigenlijk in Nederland, zijn schaars. Het is een klein massief gegoten bronzen beeldje van nog geen 5 cm. Op basis van vorm en hoe zwijntje eruit ziet wordt verondersteld dat het gemaakt is in Gallië, vermoedelijk in de 2de eeuw na Chr.