
Kistbeslag
Wanneer? Kistbeslag, late middeleeuwen, 1250-1500
Waar? Ommen, Varsen
Lengte: 5,5 cm
Het kistbeslag is gevonden tijdens een opgraving in 2009. Het is gemaakt van een koperlegering, maar is aan de voorzijde volledig verguld. Beide uiteinden zijn vlak, versierd met groeflijnen in een waaierpatroon en in het midden voorzien van een nagelgat. In één daarvan is het ijzeren klinknageltje met een bolle ronde kop nog aanwezig. Beide uiteinden hebben een afgebrokkelde rand waarin de vorm van een Franse lelie nog is te herkennen.

Inheems Romeinse situla
Wanneer? Romeinse tijd laat, 270 – 450 na Chr.
Waar? Ommen, Hoogengraven
Grootte: 10,5 cm hoog, diameter rand 16,5 cm, diameter bodem 7,5 cm
Deze situla, een mooi woord voor kook- of voorraadpot, is gevonden door een landbouwer. Hij deed zijn vondst waarschijnlijk in de jaren ‘60, in een grafveld. De pot is van aardewerk en heeft een mooie geometrische versiering. Hij vond niet één, maar twee van deze potten.

Spitzhaue
Wanneer? Midden en nieuwe steentijd, 8800-2000 voor Chr.
Waar? Stegeren, Spijkerweg
Lengte: 14 cm
Een Spitzhaue of ook wel spitshak genoemd, is een bolle lange steen met een gat er in. Waarvoor ze exact gebruikt werden, is nog altijd niet duidelijk. Mogelijk werden ze gebruikt als verzwaarder van een net of een graafstok waarmee bij de eerste vormen van landbouw grond losgewoeld werd. De Spitzhaue van Stegeren is in 1948 door een amateurarcheoloog gekocht van iemand die het als gewicht gebruikte.