
Baardmankruik
Wanneer? Nieuwe tijd, 16de eeuw
Waar? Olst, nabij Boxbergen
Hoogte: ruim 20 cm
Een versierde baardmankruik met een baardman op de hals en twee keer dezelfde onvolledige spreuk op grootste buikomvang: ‘VERGEST DEST GODES NIT VERGEST ND EST GODES NIT VERGEST’. Dit moet eigenlijk zijn: drinck vnd est godes nit vergest, met andere woorden: drink maar vergeet God niet. Aan de boven- en onderzijde van deze spreuk staat een reeks van vier afwisselende staande resp. hangende bladmotieven en drie medaillons met een mannenkop.

Randhielbijl
Wanneer? Midden bronstijd, 1800-1500 voor Chr.
Waar? Wijhe
Lengte: 12,5 cm
De houten steel hoort niet bij de bijl, maar is bedoeld om te laten zien hoe het vroeger vast zat. Te zien is dat de bijl een rand heeft en in het midden een soort rib die de bijl in tweeën deelt: een deel dat aan de stok vast zit en een deel om mee te hakken. Deze bronzen randhielbijl is gevonden in de buurt van Wijhe, maar het is niet meer te achterhalen waar precies.

Zwaard
Wanneer? Nieuwe tijd, 1500-1700
Waar? Olst, IJssel
Grootte: 120 cm lang en max. breedte 29,5 cm
Dit is een tweehandig zwaard, opgebaggerd uit de IJssel in 1981. Het zwaard bestaat uit een kling, een pareerstang met knokkelbeugel en een angel voor de bevestiging van het handvat (dat ontbreekt). Op de kling van het zwaard staat een makersteken in de vorm van een Passauer wolf uit zuid Duitsland. Dergelijke zwaarden werden gebruikt door edellieden en rijke burgers als statusobjecten en tot eind 17de eeuw werd ermee gevochten in schermscholen in steden.