
Randhielbijl
Wanneer? Midden bronstijd, 1800-1100 voor Chr.
Waar? Hengelo, Driene
Grootte: lengte 15,7 cm en breedte 2,2 tot 5 cm
Deze bronzen bijl heeft zowel randen aan de zijkant als een ‘hiel’ in het midden, vandaar de naam randhielbijl. De bijl werd, volgens het democratisch socialistisch dagblad Het Vrije Volk (1954), gevonden op 70 cm diepte juist op de scheiding van teelaarde en leem en oerachtige grond. Dit artikel in overigens ook overgenomen door het ‘nieuwsblad voor Sumatra’. Zo zie je maar: deze bijl is echt overal bekend geworden!

Timpaan
Wanneer? Timpaan, nieuwe tijd, 16de eeuw
Waar? Hengelo, Huis Hengelo
Grootte: breedte is 94 cm, hoogte is 49 cm en dikte is 13 cm
Dit timpaan, ofwel gevelsteen, is gevonden tijdens de opgraving van Huis Hengelo in 1995. Het is een driehoekige steen uit de voorgevel van het Huis, versierd met een mannenkop. Volgens de overlevering is het Frederik van Twickelo, die het Huis tussen 1525-1550 heeft laten bouwen. Hij is overleden in 1545, we weten daardoor niet of hij het Huis Hengelo ook in al zijn pracht heeft kunnen zien.

Wendelring
Wanneer? Vroege ijzertijd, 800-500 voor Chr.
Waar? Hengelo, De Waarbeek
Diameter: 6 cm
Deze wendelring, in dit geval een armband, is gevonden bij De Waarbeek/Het Pruisische Veld waarschijnlijk in 1907. In dat jaar wordt de wendelring in een bericht in de krant Tubantia genoemd. Daar staat in dat de Oudheidkamer Twente in bruikleen heeft ontvangen “een fraaie bronzen ring (wendelring) gevonden in een Germaansch graf te Hengelo”. Het gaat om een bronzen armband, gevonden in een grafveld en waarschijnlijk als grafgift mee gegeven aan de dode.