
Maalsteen
Wanneer? Romeinse tijd, 1ste-3de eeuw na Chr.
Waar? Haaksbergen, Haaksbergerveen
Diameter: onderligger 31,5 cm en bovenligger 36 cm
De maalsteen is in 1933 op 2,5 meter diepte onder het veen gevonden. Hij is gemaakt van basaltlava en bestaat uit twee delen: een onderligger (met één gat) en een bovenligger (met twee gaten). Door middel van een handvat in het kleine gat van de bovenligger werden de twee stenen over elkaar bewogen. Het graan werd tussen beide stenen gemalen en liep er als meel aan de zijkant weer uit.

Muntpot
Wanneer? Nieuwe tijd, circa 1600
Waar? Buurse, Haaksbergerweg
Hoogte: 15 cm
Deze kan is in 1921 gevonden nabij het erf Steenbarg of –berg. Het kannetje heeft een groot oor en een versiering met een rij ingedrukte cirkels op de schouder en groeven daarboven. In de pot zaten 372 zilveren munten, vandaar de benaming als muntpot. In 1970 zijn er nog 305 munten geteld, die nu nog bij de Oudheidkamer Twente liggen. Als sluitmunt, dat wil zeggen de munt met de jongste datering, geldt 1623.

Spinklossen
Wanneer? Late middeleeuwen, 11de-15de eeuw
Waar? Haaksbergen, Lintelerweg
Grootte: variërend in diameter van 2,8 tot 5,5 cm
Om stof te kunnen maken heb je garen nodig. Garen maak je door wol of vlas te spinnen. Dat gebeurde met een spintol. De spintol bestaat uit twee delen: de spinstok en het spinklosje. Van deze spinklosjes zijn in 1936, 18 gevonden op het Erve Lintelo. De spinklossen bestaan uit 2 ongeglazuurde spinklossen, 10 asymmetrische versierd met groeflijnen, waarvan er vier zijn geglazuurd, vijf symmetrische versierd met groeflijntjes, waarvan er ook vier zijn geglazuurd en één grote, symmetrisch spinklos van witte kalksteen.