
Fles
Wanneer? Nieuwe tijd, 19de eeuw
Waar? Enschede, binnenstad
Hoogte: 25 cm
Op 7 mei 1862 brak in de Enschedese binnenstad brand uit met grote gevolgen: nagenoeg alles binnen de grachten werd verwoest. Hoe deze fles de brand heeft doorstaan is een raadsel. Glas, want dat is het, barst meestal kapot, maar dat is op wonderbaarlijke wijze niet gebeurd. Het glas is door de hitte wel zodanig aangetast, dat het bijna niet als glas herkenbaar is, maar de vorm is toch nog goed zichtbaar: lange hals, bolle buik en ribbels.

Strijdhamer
Wanneer? Nieuwe steentijd, 2850-2000 voor Chr.
Waar? Enschede, Bamshoevelaan
Grootte: lengte 19,1 cm en max. breedte 4,3 cm
Een strijdhamer is een stenen bijl met een gat erin voor een houten steel. Deze strijdhamer is van donker glimmerrijke graniet gemaakt. Hij heeft een zeer slanke en spitse vorm. Prehistorische strijdhamers zijn waarschijnlijk als geschenk gegeven en nooit gebruikt: het steelgat van deze strijdhamer heeft de vorm van een zandloper en is in het midden zo dun dat een houten steel bij gebruik snel zou breken.

Vuursteen
Wanneer? Oude steentijd, 11.000 voor Chr.
Waar? Enschede-Usselo, Usselerveen
Grootte: variƫrend van 3-5,5 cm
Er zijn circa 20.000 stuks vuursteen gevonden bij vier opgravingen tussen 1940-1949. Het merendeel was vuursteenafval, maar er zijn ook werktuigjes gevonden, zoals schrabbers voor het schoonmaken van bijv. huiden en stekers om gaatjes mee te prikken. De vondsten komen net onder uit de Laag van Usselo vandaan, een bodemlaag met houtskoolresten, die ook elders in Europa wordt gevonden. De laag is ontstaan als gevolg van grote bosbranden na uitbarsting van vulkanen in de Eifel.