Bijzonder! Bij graafwerkzaamheden onder de voormalige HBS in Kampen zijn twee tunnels uit 1616 gevonden. De tunnels zijn zo´n vijf meter lang en maakten deel uit van de verdedigingswerken van de stad. ‘Een toevalstreffer. We hadden geen idee dat dit er lag’, zegt de stadsarcheoloog.
Wethouder Richard Boddeus: “Precies op deze locatie bouwde Kampen vroeger vestingwerken. Dat gebeurde in verschillende fasen. Het is uniek dat we hier nu een stukje van terugvinden. Dit waardevol monument willen we graag behouden voor de gemeente Kampen.”
De tunnels blijven bewaard
Het tunnelsysteem is een onderdeel van de verdedigingswerken van het Van Ingenbastion. Dit bastion is in de vroege 17e eeuw aangelegd. De staat van de tunnels is goed. En door het funderingspalen aan te passen, blijft het tunnelsysteem bewaard.
De voormalige HBS (Hogere Burger School) staat aan het Engelenbergplantsoen. De school is gebouwd in 1882 en is nu een rijksmonument. Inmiddels is het eigendom van IJsselheem, een zorgbedrijf. In de oude HBS zijn nu 59 appartementen en twee ontmoetingsruimtes.
foto: gemeente Kampen
Tunnel is onderdeel van de vesting
Vlak voor de HBS langs, liep ooit de stadsmuur. uit 1462-1505. Aan de westzijde sloot de muur aan op een rondeel. Hierop stonden kanonnen om de stad te verdedigen. In 1616-1617 bouwde Kampen een tweetal ravelijnen aan de zuidzijde van de stad.
Een ravelijn is een buitenwerk van een vesting, vaak in de vorm van een ‘ster’. Binnenin waren kelders. Deze dienden als observatiepost en voor opstelling van kanonnen. De kelders waren vanaf de binnenplaats van het ravelijn te bereiken via tunnels. Deze tunnels zijn nu gevonden.
Het zijn twee dalende tunnels van ongeveer vijf meter lang en komen samen op het diepste punt. Vanaf hier vervolgen ze hun weg horizontaal als één tunnel. Het is onbekend hoe ver ze ooit doorgelopen hebben. De tunnels zijn van degelijk metselwerk. Opvallend is de beperkte hoogte in de tunnels. Men kan er alleen in gebukte houding doorheen. Deze laagte was opzettelijk om indringers het vechten moeilijk te maken.
bron: www.kampen.nl