In het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten Overijssel liggen alle vondsten van meer dan 100 jaar archeologisch onderzoek in Overijssel opgeslagen. Het depot is gevestigd in een graansilo in de Raambuurt. Niet alleen de oude schatten zijn te bewonderen, ook het pand is de moeite waard! Een prachtig voorbeeld van hergebruik van industrieel erfgoed.
De graansilo is een uit 1899 stammend rijksmonument. Architect Beltman ontwierp het bijzondere gebouw voor de firma Weijers, welke later uitgebreid werd met een magazijn. Door de jaren heen heeft het gebouw dienst gedaan voor diverse partijen; zelfs een autoreparatiebedrijf heeft jarenlang zijn intrek gehad op de begane grond.
Sinds 2005 heeft het markante gebouw een nieuwe functie: de silo dient als gemeentelijk en provinciaal depot voor archeologische bodemvondsten, in het magazijn zijn kantoorruimtes gerealiseerd.
Activiteiten zaterdag
Er is een looproute door de expositieruimte en de begane grond van het depot. Buiten wordt informatie gegeven over de oorspronkelijke functie van het gebouw als graansilo.
Expositie De Vondst van Overijssel
De vondst van Overijssel is een project waarbij van elke gemeente drie archeologische objecten zijn beschreven. In februari 2020 konden mensen stemmen op hun favoriete vondst per gemeente. De tentoonstelling laat enkele vondsten zien van de Vondst van Overijssel. Alle vondsten zijn te zien op de website www.archeologieoverijssel.nl. Van de winnaars per gemeente is een 3D-scan gemaakt die ook op de website staat. Tevens staan alle vondsten in een boek, gratis te krijgen tijdens de Open Monumentendag.
Neem bijvoorbeeld de vuurstenen bijl uit Almelo. Er was waar vakmanschap nodig om dergelijke bijlen te maken. Rond 3000-4000 v.Chr. had men nog geen metaal, dus werd van een vuursteenknol eerst een ruwe vorm gemaakt om dit daarna te slijpen door steen op steen te ketsen. Een verkeerde tik en je kon de bijl weggooien, omdat deze niet meer bruikbaar was. Er wordt vaak veel afval (afslagen) van vuursteen gevonden, maar weinig voorwerpen.
“Felicitaties aan de gelukkige vinders en de gemeente Raalte. Een prachtig, uniek stuk dat vermoedelijk stamt uit Gallië in de Romeinse tijd, 150 jaar na Christus.”, aldus een enthousiaste gedeputeerde De Witte. “Als provincie vinden we het belangrijk dat het verhaal van Overijssel wordt verteld. Het is ons gezamenlijke verleden.”
In Overijssel worden veel archeologische voorwerpen gevonden. Zonder uitzondering vertellen deze vondsten een bijzonder verhaal. De provincie wilde met deze verkiezing een groter publiek kennis laten maken met de vondsten uit Overijssel. Vandaar de publieksprijs. Inwoners mochten daarom zelf bepalen wat ze de meest bijzondere vondsten van Overijssel zijn. Dat werd dus Het Zwijntje uit Heeten, gevolgd door het Zwolse Zwaard en het Leren Masker uit Kampen. Het winnende beeldje wordt nu als bokaal geproduceerd: een exacte 3D-scan van het beeldje wordt als 3d print aangeboden.
De verkiezing startte een maand geleden met 75 vondsten, drie uit elke gemeente in Overijssel. De vondsten zijn persoonlijk geselecteerd door provinciaal archeoloog Suzanne Wentink op uniekheid, op het verhaal erachter of de locatie van de vondst. Alle vondsten blijven hier te bekijken.