De prehistorische mens
Landschap Overijssel heeft een aantal gebieden in beheer waar volop prehistorische sporen zijn. Zoals het gebied tussen Mander en het Duitse Uelsen. Daar ligt onder andere één van de grootste grafheuvelvelden van Nederland.
Om het prehistorisch landschap van Noordoost Twente beter zichtbaar te maken, is Landschap Overijssel het project Onze buren uit de prehistorie gestart. Met een boek, overzichtskaarten van prehistorisch Twente, wandel- en fietsroutes en een serie podcasts als resultaat.
Onderzoek & fotoreportage
Bijzonder aan het project is dat er naast kaartanalyses, expertinterviews en veldonderzoek ook een fotoshoot aan te pas komt. Erfgoedspecialist Martijn Horst: “Om nog dichter op de huid te komen van onze prehistorische buren, geven we ze letterlijk een gezicht.
Dat doen we via een fotoreportage in een living history-setting”. Celeste Alink, archeoloog bij Landschap Overijssel, bedacht op basis van zowel landschappelijk als archeologisch onderzoek een aantal scenario’s. Die zijn vervolgens nagespeeld door een groep vrijwilligers met interesse voor het onderwerp en prachtig gefotografeerd door Vincent Croce.
Grafheuvels Manderheide in tv-programma ‘Buitenkans’
In het tv-programma ‘Buitenkans’ van RTV Oost neemt erfgoedspecialist Martijn Horst je mee naar de grafheuvels op de Manderheide. Ook de vindplaats van de Man van Mander komt langs; een lijksilhouet dat is gevonden in een van de grafheuvels. De man leefde zo’n 4000 jaar geleden, in de bronstijd.
Bij deze man ontbraken de voeten. Werden de voeten van de dode afgehakt om te voorkomen dat hij weer opstond om de levenden mee te nemen naar het dodenrijk? Of is er een andere verklaring?