Bart Cornelis doet onderzoek naar de herkomst, ontwikkeling en technologie van kort-zwaarden of dolken uit de Sögel-Wohlde traditie in de vroege Bronstijd. Het is een groot project waarbij honderden soortgelijke kort-zwaarden uit Europa met elkaar worden vergeleken.
Omdat het depot Overijssel twee Wohlde zwaarden en een speerpunt uit die periode heeft, bracht Bart het depot Overijssel een bezoek. Met uiterste precisie boorde hij minuscule gaatjes in de zwaarden voor een monster. Het beetje bronzen gruis dat hieruit kwam, wordt onderzocht op materiaalsamenstelling.
Hoofdzakelijk wil Bart de oorsprong van de bronzen artefacten achterhalen, evenals de grondstoffen, handelsnetwerken en de mogelijke aanwijzing van productiecentra uit die periode. Dit doet hij door artefacten uit Noord Europa (Duitsland, Nederland en Scandinavië) te vergelijken met mogelijk verwante artefacten uit Centraal en Oost-Europa (Zuid-Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië, Hongarije en Roemenië). Er wordt hierbij gekeken naar de chemische en isotopische samenstelling van de artefacten om zo te achterhalen of er overeenkomsten zijn.
Over drie jaar wordt het onderzoek afgerond, dus conclusies kan Bart nog niet geven. Hij is wel een zwaard tegengekomen met gebruikerssporen. Mogelijk is het zwaard tegen een ander zwaard geslagen. De meeste zwaarden en bronzen artefacten uit deze perioden zijn gevonden als grafgift. In randgebieden worden de artefacten eerder in natte context gevonden zoals een moeras. Dan zijn ze mogelijk bewust gedeponeerd.
De Sögel-Wohldegroep is een archeologische cultuur uit de Midden-Bronstijd (±1600–1500 v.Chr.) in Noord-Duitsland, Nederland, België en Noord-Frankrijk. Ze is vernoemd naar de plaatsen Sögel en Dohnsen-Wohlde in Nedersaksen.
Klik hier om het onderzoek te volgen


Bart Cornelis is afgestudeerd als archeoloog in Groningen en werkzaam als onderzoeksassistent voor het Sögel-Wohlde project bij het Curt-Engelhorn Centrum voor Archeometrie in Mannheim (DL).