
De trechterbekers uit het 5000 jaar oude grafveld dat zeven jaar geleden in Dalfsen werd ontdekt, zijn door de Universiteit in Groningen gedateerd, geanalyseerd, geconserveerd en gerestaureerd.
Afgelopen week kwamen de trechterbekers naar het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten Overijssel in Deventer. Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher was erbij.
In 2015 werd bij een archeologische opgraving in Dalfsen onder meer een grafveld van de trechterbekercultuur uit de steentijd blootgelegd. Een grafvel uit de tijd van de Hunebedbouwers.Het is het grootste nu bekende steentijd-grafveld van West-Europa!
Naast zo’n 120 trechterbekers, werd veel meer gevonden. Boerderijplattegronden, die duiden op vaste bewoning, crematiegraven en zelfs 8 merovingische koningsgraven. In deze graven lagen zwaarden van goud, mantelspelden van amaldijn en barnstenen kralen. Vondsten die uit verschillende tijdperken komen en in zó’n klein gebied liggen, dat is spectaculair!
De Trechterbekercultuur
Ongeveer 3500 voor Christus vestigden de eerste mensen zich permanent in Noord-Nederland. Zij lieten hun jager-verzamelaars leven achter zich, en gingen gewassen telen en dieren houden.
Doordat men niet meer rondtrok, werden er aardewerken potten gemaakt om spullen in te bewaren. Deze potten hadden de vorm van een trechter. Ze werden versierd in de vorm van inkervingen.
De mensen van de Trechterbekercultuur waren niet de eerste bewoners van Overijssel. De eerste menselijke bezoekers aan Overijssel waren nomaden. Zij zwierven met de seizoenen mee van noord naar zuid en omgekeerd.
De Trechterbekercultuur in de grensstreek
De kennis over de Trechterbekercultuur in de Nederlandse/Duitse grensstreek wordt voor een breed publiek toegankelijk. Er komt een boek over, een reizende tentoonstelling en een evenement. Hier wordt de hulp van jongeren bij gebruikt.
Alle projectpartners dragen bij aan deze kennisverspreiding, met de provincie Overijssel in de lead. De activiteiten zullen via verschillende kanalen onder de aandacht van het publiek gebracht worden.
Het project Trechterbekercultuur in de Nederlands/Duitse grensstreek wordt ondersteund door het Interreg VI programma Deutschland-Nederland.